Защо имаме мускулна треска?

Често разпространявано убеждение е, че мускулната треска представлява натрупване на млечна киселина. Тя обаче не е компонент на този процес, твърди доклад на Американския колеж по спортна медицина.

Млечната киселина, която се получава по време на тренировката, тъй като мускулът продължава да разгражда глюкоза, след като всички налични кислородни ресурси са използвани, не се задържа в тялото достатъчно дълго след тренировка, за да причини такава болезненост.

На какво тогава се дължи мускулната треска?

Тя представлява страничен ефект от възстановителния процес, който се развива в отговор на микроскопични увреждания в мускулните влакна. След като мускулите са били повредени, възниква възпаление и започва натрупване на електролити, например калций. Имунната система също се включва, както свидетелства проучване от 2016 г. в списанието Frontiers in Physiology, изпращайки имунни клетки, познати като Т-клетки, за да проникнат в местата на увреждане.

Как точно това причинява болка, не е съвсем ясно на учените, но те са убедени, че мускулната треска не е знак, че трениращият е направил нещо нередно. Болката е индикация, че прогресирате в упражненията си. Разбира се, екстремната болка, която продължава няколко дни и не ви позволява да си вдигнете крайниците, понякога изисква медицинска намеса.

Мина Пенкова