Какво да ядем след тренировка?

Парче пица е идеален вариант за храна след тренировка

Храненето е основна част от всеки тренировъчен режим. Дори обаче да не спазвате такъв, е хубаво да сте наясно кои храни са най-подходящи за времето непосредствено след тренировка. Чистият протеин е най-добрият приятел след натоварването, защото поддържа нивото на енергията и подпомага възстановителните процеси в мускулите и целия организъм. Но ето още няколко варианта, които биха удовлетворили всеки вкус.

Сирене в комбинация с високовъглехидратен плод. Със сигурност без чист протеин ще е трудно да запазите енергийните нива на високо ниво, но ако заложите на банан, ябълка или грозде, заедно със сирене и/или кисело мляко, нещата ще добият нужния баланс.

Сушените ядки от соя са богат източник на протеин. Сто грама от тях съдържат над 60 грама чист протеин, а в същото време са най-бедният източник на мазнини от всички ядки. Пасват си чудесно с грозде или ябълка.

Дори и да избягвате хляба, сандвич от пълнозърнест хляб с пуешко филе или риба тон е перфектно меню за след тренировка. Американският вариант на това е пълнозърнест хляб с фъстъчено масло и банан.

Като споменахме тестото, няма как да не обърнем внимание и на храна, която ще се стори странна за мнозина. Парче пица след тренировка – перфектният начин да възстановите енергийните нива. Истината е, че след високо натоварване (особено кардио или HIIT), организмът продължава да работи и гори калории до един час след самата тренировка. Именно това е и времето за прием на парчето пица, което ще се отрази само положително на тялото и организма ви. Разбира се, не прекалявайте.