5 правила за безаварийно връщане към тренировкa

Mного скоро режимът Beast Mode отново ще е включен.

Мерките против пандемията бавно, но сигурно, намаляват, а залите за фитнес вече отвориха. Това са два фактора, които със сигурност ще накарат голяма част от нас да подновят истинските тренировки. Ако обаче сте пропуснали да поддържате форма в домашни условия, хубаво е да се замислите как точно да процедирате с връщането към активен начин на живот чрез спорт.

Дългото застояване може да крие редица рискове за здравето, които не е хубаво да се поемат. Ето защо първото правило е да се уверите, че сте напълно здрави. Каквито и да е симптоми на настинка, неразположение или болка в мускулите, не бива да се пренебрегват, ако не искате да почивате принудително още време.

Много ще ви помогне и ако си направите тренировъчен план. Не е нужно да изпадате в прекалено големи подробности – направете график, решете колко пъти в седмицата ще тренирате, по колко време, за кои мускулни групи и т.н. Хубаво е и да дозирате натоварването – задължително започнете с по-леки тежести и упражнения, за да вработите организма добре. Ако не знаете как да подредите всичко или с какво да започнете, обърнете се към нас.

Изключително важно правило е целите, които си поставяте, да са реални. Приемете, че след дългата принудителна почивка не сте в режим Beast Mode, нито във формата на живота си. Така че, занижете килограмите на тежестите и критериите си. Не се опитвайте с влизането в залата да постигнете това, с което сте се оттеглили през март. Реалните изисквания към себе си ще доведат до удоволствие от тренировката, а то – до предишните върхови резултати.

Не забравяйте да си дадете време – бързата работа е срам за майстора. Ако приемем, че не сте тренирали два месеца (колкото беше извънредното положение), редно е да си дадете поне толкова време и за връщане в предишната форма. И вие, и мускулите ви имат нужда от време, въпреки наличието на мускулна памет.

И последно – хубава загрявка в началото и стречинг в края. Това са две жизнено важни правила, които ще ви помогнат за по-бързо връщане в строя. Първото ще намали вероятността от контузии, а второто – ще подпомогне възстановяването на мускулите след приключването на работата им.

Ако спазвате тези правила, сигурни сме, че усмивката от добре свършената работа няма да слиза от лицето ви. И много скоро режимът Beast Mode отново ще е включен.